Elektrostatik toz boya kaplama, üründe bir damla solvent ...
ayrıntılı bilgi için tıklayın >
Elektrostatik Toz Boyama
Binbir çeşit renklerimizle yeni kataloğumuza göz atın. Siz karar verin.
renk paleti için tıklayın >
Renk Paleti
Elektrostatik Toz Boyama
Elektrostatik Toz Boya Nedir?
Elektrostatik toz boya kaplama, üründe bir damla solvent kullanmaksızın, boyanıp piyasaya verilir hale getirilmesidir. Toz boya, bir hava akımı ile özel olarak geliştirilen bir toz boya tabancasına taşınır ve bir toz bulutu halinde toz boya kabini içinde pülverize edilir. Burada statik elektrik ile yüklenen toz topraklanmış ürün üzerine, her tarafına eşit ve muntazam olarak dağıtacak şekilde kaplanır. Aşırı olarak püskürtülmüş bulunan toz boya(ürün üzerine yapışmayan) tekrar kullanılmak üzere, toz boya kabini içindeki emme sistemiyle havadan ayrılıp geri kazanılır. Geri kazanılan tozun tekrar kullanılabilme özelliği toz boya tekniğinin en ekonomik avantajlarından biridir. Ürün daha sonra bir fırında pişirme işlemine tabi tutulur. Isı, tozun erimesine ve ürün üzerinde akışına neden olur ve polimerize olarak, kimyasal sertleşmeyle üzerine yapışır. Belirtilen artı özellikleriyle toz boya tekniği geleneksel yaş boyaya nazaran daha cazip hale gelmiştir.
Toz Boya Tekniğinin İşlem Verimliliği
Toz boyada malzeme kullanım verimi %100'e yaklaşmaktadır. Fazladan püskürtülen toz boya zerrecikleri tekrar geri kazanılarak yeniden kullanım için boyama sistemine döndürülürler. Bunun sonucu toz boyamada, yaş boyaya kıyasla 1/2 ile 1/3 oranında daha az malzeme gerekir.
Toz Boya Otomasyonu Kolaylaştırır
Toz boyanın sahip olduğu üç önemli faktör otomatik uygulamaya uygun çözümler getirir:
- Elektrostatik metod; bir sarma etkisi meydana getirir ve toz, ürün üzerine homojen kaplanır.
-Toz boya ile köşelere ve girintilere ulaşmak kolaydır.
-Toz boya damlatmaz, bu da tabancanın yerleştirilmesini basitleştirir.
Toz Boyanın Üstünlüğü
Toz boya filminin "Thixotropic" özellikleri pişme sonucu kaplamanın kuru boya filmiyle elde edilene eşit olmasını temin eder. Pişirme sürecinde, toz boyanın polimerizasyonu oluşur ve boya filminin ürün üzerine yayılmasını ve sertleşmesini sağlar. Sonuç olarak elde edilen kaplama üzerinde; aşınma, paslanma, kimyasal saldırılara ve genel olarak zararlı dış etkenlere karşı mükemmel dayanıklılık ve de uygulamanın kolaylaştırılması alanında önemli gelişmeler elde edilmiştir.
Çevrenin Korunması
Elektrostatik toz boyama, çevresine zarar vermeyen bir metoddur; toz boyanın içinde, buharlaşabilen organik maddeler yoktur. Bunun anlamı, sadece çevrenin korunması değil, üretici için eşdeğerli solvent bazlı boyama sistemleri ile karşılaştırıldığında atık sorunu, baca ve kanal temizliği, depolama, işçi sağlığı konularında potansiyel bir tasarruf sağlar.
İşletme Ekonomisi
Elektrostatik toz boya sistemleri, önemli ölçüde işletme ekonomisi sağlar.
-Fazla püskürtülmüş olan toz boya geri kazanımla tekrar kullanılır.
-Astar boyamaya gereksinim yoktur.
-Toz boya imalatçısından alındığı gibi kullanılır ve kullanılmadan önce de solventle karıştırma ya da benzeri işlemlere ihtiyaç göstermezler.
-Filtrelenmiş veya kurutucudan geçirilmiş hava yeterlidir.